Articles

QUEIXALS DEL SENY

Arriba l'hora de parlar d'una de les cirurgies més temudes que fem els cirurgians maxil·lofacials, els queixals del seny, aquests que sobre els 16 als 25 anys ens surten i tanta mandra ens fa de sotmetre'ns a la seva extracció.

Però tinc una bona notícia per a vosaltres! Els queixals del seny no tots són tan empipadors! i si us poseu en mans d'un cirurgià maxil·lofacial no heu de tenir por, la cirurgia serà ràpida i el postoperatori tampoc serà molt dolent.

Però en què consisteix aquesta cirurgia? doncs molt senzill! en treure aquest queixal! :-). Una de les majors preocupacions que té la gent és si els farà mal, si el postoperatori és molt enutjós i si aquest nervi que passa per dins de la mandíbula i que dóna la sensibilitat al llavi es veurà afectat. Però anem per parts...

1- Fa mal l'extracció del queixal del seny? La cirurgia del queixal del seny no és dolorosa, si es nota alguna molèstia cal posar més anestèsia i finalment aquesta molèstia desapareix. La cirurgia se sol fer sota anestèsia local, només en casos en què la malposició del queixal és molt accentuada o la persona té molta aprensió es pot realitzar una sedació venosa conscient. La meva recomanació és que aquesta cirurgia amb sedació únicament es faci en clíniques mèdiques o dentals amb quiròfan homologat i sempre per un cirurgià maxil·lofacial especialista via MIR i metge de titulació.

2- El postoperatori és dolorós? depèn de la posició del queixal, si tenim un queixal que està completament tapat per l'os de la mandíbula la cirurgia que hem de fer és major, i com a conseqüència el postoperatori és pitjor, amb més inflamació i més molèsties, però fins i tot en aquests casos la medicació que donem als pacients és suficient perquè sigui molt poc molest.

Diferents posicions del queixal del seny, de vegades també està erupcionada i es veu al costat del segon molar.

3- Què passa amb el nervi dentari? El nervi dentari és branca del V parell cranial o nervi Trigemin i aporta la sensibilitat al llavi del mateix costat, en cap cas res a veure amb la mobilitat del llavi que ve donada pel nervi facial o VII parell cranial, així que res que es desviï la boca, si es lesiona el nervi faltarà la sensibilitat al llavi però sense cap repercussió estètica. No tots els queixals del seny tenen el risc de lesionar el nervi en la seva cirurgia, de fet una minoria. La immensa majoria la seva extracció no suposa un risc per al nervi.

Quan sospitem que la cirurgia d'un queixal del seny té moltes probabilitats de provocar la lesió del nervi dentari hem de realitzar un TAC per valorar tridimensionalment la relació del nervi amb les arrels del queixal.

Espero que hagueu entès algunes coses de la cirurgia dels queixals del seny, però si teniu preguntes no dubteu en fer-me arribar!

Truca'ns al 93 815 27 46 o concerta una cita!