Articles

QUÈ ÉS LA CIRURGIA ORTOGNÀTICA?

La cirurgia correctora dels maxil·lars, també coneguda com “Cirurgia ortognàtica“, es realitza per corregir diverses irregularitats de l’esquelet facial i / o dentals. La paraula “ortognàtica” deriva de dues paraules gregues, “orto” significa correcte, i “gnathion” que fa referència a les mandíbules.

La cirurgia ortognàtica, realitzada per cirurgians orals i maxil·lofacials, no només millora el somriure i l’aparença de la persona, sinó que també millora la seva capacitat per mastegar, parlar i respirar. Altres beneficis inclouen l’alleujament del dolor facial, mal de cap, roncs i trastorns del son com l’apnea obstructiva. Tot i que la estètica del pacient pot ser millorada considerablement com a resultat de la cirurgia, aquesta es realitza principalment per corregir els problemes funcionals.
La cirurgia ortognàtica pot canviar la posició de tot o part del maxil·lar superior, maxil·lar inferior i la barbeta. En alguns casos, la cirurgia estètica facial es pot fer simultàniament amb la cirurgia ortognàtica, i els pacients se’ls anima a informar-se sobre les possibles opcions que estan disponibles, i parlar amb el cirurgià maxil·lofacial.

Qui necessita una cirurgia ortognàtica?

Les persones que es beneficien de la cirurgia ortognàtica són aquelles els dents i ossos maxil·lars creen una mossegada incorrecta. El creixement dels maxil·lars és un procés gradual, i el maxil·lar superior i la mandíbula de tant en tant poden créixer a un ritme diferent. Això pot causar problemes funcionals que inclouen dificultat per mastegar, parlar, respirar, dormir i problemes en la salut bucal general. Una desalineació severa poden afectar l’aparença d’una persona i produir problemes psicològics o emocionals.
Lesions a la mandíbula o el cap i els defectes de naixement també poden afectar l’alineació mandibular. L’ortodòncia s’encarrega de solucionar la desalineació de la mossegada de les dents i la cirurgia ortognàtica corregeix la desalineació entre la mandíbula i el maxil·lar.

Condicions que poden indicar la necessitat de cirurgia ortognàtica:

• Dificultat per mastegar o mossegar els aliments
• Dificultat per empassar
• Dolor crònic de l’articulació de la mandíbula (ATM) i mal de cap
• Excessiu desgast a les dents
• Mossegada oberta (augment de l’espai entre les dents superiors i inferiors quan la boca està tancada)
• Aparença facial desequilibrada de la part frontal o lateral, desproporció entre els terços facials.
• lesions facials o defectes de naixement
• mentó o mandíbula protuberant
• Incapacitat per fer que els llavis s’uneixin entre si sense forçar
• Respiració bucal crònica i boca seca
• L’apnea del son (dificultat per respirar a dormir, incloent roncs)

Cal avaluar la seva necessitat de cirurgia ortognàtica.
El Doctor Diaz Carandell mantindrà una estreta col·laboració amb el seu ortodoncista per determinar si la cirurgia ortognàtica es recomana així com el procediment que es consideri oportú.
Abans de la cirurgia, es revisa el seu historial mèdic i es realitzen mesuraments facials, fotografies, radiografies, gravacions de mossegada i presa d’empremtes dentals.

En què consisteix la cirurgia ortognàtica?

Ortodòncia pre-quirúrgica

• Abans de la cirurgia, l’ortodoncista alinea les dents amb brackets. Aquesta fase del tractament sol durar de 6 a 12 mesos i requereix visites amb l’ortodoncista per realitzar ajustaments. A causa que les dents s’estan movent en una posició que permeti que encaixin entre si després de la cirurgia, la seva mossegada pot semblar empitjorar durant aquest període. No obstant això, quan els maxil·lars es tornen a col·locar durant la cirurgia, les dents han d’encaixar correctament. Pot ser necessari realitzar l’extracció d’una o més peces dentàries incloent els tercers molars (queixals del seny) en aquesta fase inicial del tractament.

estudi prequirúrgic

• Després de realitzar l’ortodòncia, el Dr. Diaz Carandell realitza els preparatius finals per a la cirurgia:
TAC facial en 3 dimensions, així com guies quirúrgiques obtingudes dels models i les impressions dentals.

Preparació per a la cirurgia ortognàtica

• La majoria dels procediments de cirurgia ortognàtica se sol realitzar amb anestèsia general.
Abans de la cirurgia, es revisa el seu historial mèdic, i es realitza un examen físic complet. A més, es proporciona una dieta especial segons les necessitats de cada pacient.

El procediment quirúrgic

• La durada de la cirurgia ortognàtica varia entre 45 minuts i tres hores segons el procediment a realitzar.
Els procediments que involucren la mandíbula inferior en general requereixen la separació de la part posterior de la mandíbula des de la part frontal que suporta les dents. Això permet que el Dr. Diaz Carandell pugui mobilitzar la part anterior mandibular per recol·locar cap endavant o cap enrere. Al maxil·lar superior, la part de les dents es separa de la seva base i són recol·locats dalt, baix, davant o cap a enrere.
• Durant la cirurgia, el Dr. Diaz Carandell mou els seus maxil·lars d’acord a les seves necessitats específiques.
S’utilitzen petites plaques i cargols quirúrgics de titani per mantenir la mandíbula en la seva nova posició.

Totes les incisions que realitzem en cirurgia ortognàtica són intraorals.

Immediatament després de la cirurgia

• Després de la cirurgia, els pacients són portats a una sala de recuperació fins que els efectes de l’anestèsia hagin desaparegut.
Depenent del procediment realizadolos pacients tornen a casa el dia de la cirurgia, o romanen una nit a la clínica. En qualsevol cas, és important beure suficients líquids per mantenir una nutrició adequada abans de tornar a casa. Els pacients reben unes instruccions amb una dieta modificada, així com un calendari per avançar a una dieta normal. No s’ha de fumar ni realitzar activitats físiques vigoroses.

• El malestar després de la cirurgia ortognàtica es controla fàcilment. Haurà de prendre medicaments per al dolor, i el gel que l’ajudin en el procés de curació.
• La inflamació postquirúrgica en general serà màxima entre les 48 i 72 primeres hores i després disminueix gradualment. La major part del inflor es dissipa entre 7 i 10 dies, però el inflor residual lleu pot ser visible durant diversos mesos.

• Després de la cirurgia, el Dr. Diaz Carandell treballarà en conjunt amb el seu ortodoncista per “refinar” la mossegada. Una vegada que els brackets són retirats, pot ser necessari utilitzar un retenidor per ajudar a mantenir la seva mossegada. El seu tractament, incloent l’ortodòncia abans i després de la cirurgia ortognàtica, pot portar de 1-2 anys a completar-se.

Seguiment

• Després de la cirurgia ortognàtica i ortodòncia s’han completat, el Dr. Diaz Carandell i el seu ortodoncista determinaran quan i amb quina freqüència cal una re-avaluació de la seva mossegada. A més, les revisions regulars amb el seu dentista general són molt importants per mantenir una salut dental òptima.

Gaudiu dels beneficis de la cirurgia ortognàtica

La cirurgia ortognàtica mou les dents i els maxil·lars en posicions més equilibrades, funcionals i saludables. Encara que l’objectiu de la cirurgia ortognàtica és la millora de la mossegada i la funció, molts pacients també experimenten millores en el seu aspecte, la respiració i la parla. Els resultats de la cirurgia ortognàtica poden tenir un efecte molt positiu en molts aspectes de la seva vida, i és probable que la seva autoestima i confiança augmentin significativament.

Riscos de la cirurgia ortognàtica

La cirurgia ortognàtica és una operació important, i és important que l’informi d’alguns riscos.
• La pèrdua de sang sol ser lleu, i un sagnat que requereixi una transfusió és extremadament rar. Immediatament després de la cirurgia, sobretot del maxil·lar superior pot ocórrer un sagnat menor del nas.
• El entumiment temporal o formigueig després de la cirurgia és típic i disminueix a mesura que avança la curació. En casos molt rars, l’alteració de la sensibilitat pot ser permanent.
• Durant la cirurgia, la posició dels maxil·lars i les dents es manipulen amb el pacient al llit i totalment relaxat. Quan el pacient està despert i en posició vertical, el to muscular de la mandíbula es recupera i la mossegada (oclusió dental) pot ser subtilment diferent. Després de la cirurgia, el Dr. Diaz Carandell segueix atentament el progrés de cada pacient per garantir la nova mossegada sigui idèntica a la del pla original. Sovint s’utilitzen bandes de goma d’ortodòncia per guiar el desenvolupament de la mossegada. En casos rars, si la mossegada no és exactament com es preveu, la cirurgia addicional pot ser necessària.
• La infecció, tot i que és un risc potencial després de qualsevol procediment quirúrgic, és molt rara i generalment es tracta amb antibiòtics.
• Les lesions involuntàries a les dents, les arrels, empastaments, ponts o els teixits circumdants poden ocórrer durant qualsevol procediment quirúrgic a la boca. Si es produeixen, poden requerir la correcció adequada.
• Els procediments, com ara el tractament dental, cirurgia ortognàtica o l’ortodòncia, que canvien la posició de les dents poden agreujar o donar lloc a una síndrome de disfunció de l’ATM (articulació de la mandíbula). Tot i que la cirurgia ortognàtica es realitza amb freqüència per millorar les funció de l’Articulació temporo mandibular i els seus símptomes, en casos rars, pot agreujar una condició pre-existent.
Els pacients poden tornar a la feina o als estudis d’una a tres setmanes després de la cirurgia. Tot i que la fase inicial de curació és d’aproximadament 6 setmanes, la curació completa d’aquest procediment és de nou a 12 mesos. Després de la cirurgia, el Dr. Díaz Carandell decideix quan el seu ortodoncista pot començar a “refinar” la mossegada, que generalment és de dos a sis mesos.

Truca'ns al 93 815 27 46 o concerta una cita!